Waarom wordt mijn website niet gevonden in Google?

wordpress seo

Geschreven door Alain Lankers

11 december 2020

De meeste mensen die iets opzoeken met Google kijken niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten. Je Google vindbaarheid bestaat niet alleen uit geïndexeerd worden door Google maar je moet ook nog eens een goede positie opbouwen. Het kan echter voorvallen dat je website niet weergegeven worden door Google. Waarom wordt mijn website niet gevonden in Google? Kijk eerst na of je website al geïndexeerd (opgenomen in de zoekresultaten) is door Google. Dat kan je controleren door naar Google te gaan en daar een zoekopdracht te doen naar je website. Dat doe je als volgt: typ in de zoekbalk: site:mijnwebsite.nl (vul je eigen domein in). Als er zoekresultaten worden weergegeven dan is je website al geïndexeerd.

 

Controleer of je website al gevonden en opgenomen is door Google. Typ in de zoekbalk van Google: site:mijnwebsite.nl (vul je eigen domein in).

Wordt je website niet gevonden dan zijn dit mogelijke oorzaken:

1. De website is nieuwe en Google heeft de website nog niet geindexeerd
Bij aanpassingen aan een bestaande website kan het een week of langer duren voordat een zoekmachine de zoekresultaten heeft bijgewerkt.

Bij een volledig nieuwe website kan het wel tot 4 weken duren voordat hij wordt weergegeven in de zoekresultaten. Je kan je best registreren bij Google en een sitemap.xml opgeven waarin de links staan van je website. Zodra de nieuwe website wordt gevonden, duurt het meestal nog een week of twee voordat deze op de index wordt weergegeven.

2. De website is niet geoptimaliseerd voor crawlen door zoekmachines
Zodra de website is aangemeld bij een zoekmachine, wordt er een spider naar uw site gestuurd om deze op inhoud te crawlen. Deze spiders bekijken de website niet zoals een gewone bezoeker dat doet. Zoekmachines scannen de  website op meta-inhoud, zoekwoord verzadiging, relevante inhoud en vele andere factoren. Daarom moet de website ook geoptimaliseerd worden voor zoekmachines.

3. De gebruikte zoekwoorden zijn zeer concurrerend
Je gaat onderzoeken welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw bedrijf en dan bepaal je de concurrentie voor je zoekwoorden. Je kan best onderzoeken of het wel mogelijk is om op deze zoekwoorden te scoren of dat je helemaal geen kans maakt hoog te scoren op Google vanwege de zware concurrentie.

4. De website heeft “no index” -tags
Je kan zoekmachines vertellen om je website niet op te nemen in de zoekresultaten. Dat doe je door een no index tag. Zitten er no index tags in je website dan kan dat verklaren waarom je niet gevonden wordt.

5. De website is bestraft en verwijderd van Google
Google kan websites tijdelijk of permanent verwijderen uit de zoekresultaten als Google van mening is dat dit wettelijk verplicht is of als de websites niet voldoen aan de kwaliteitsrichtlijnen van Google.

Dit zijn de verschillende manieren waarop Google uw site uit zoekresultaten kan verwijderen:

Deindexed – Wanneer het domein volledig van Google is verwijderd. Ook wel bekend als verboden.
Bestraft – Wanneer het domein of pagina nog steeds bestaat, maar geen van de pagina’s kan worden gevonden via directe zoekopdrachten.
Sandboxed – Het domein of pagina is niet gedeindexeerd of bestraft, maar het verkeer via Google daalt drastisch.

Nadat de website is aangepast volgens de richtlijnen kan je een verzoek tot heroverweging indienen om de website weer in de zoekresultaten te laten verschijnen.

6. De website blokkeert zoekmachines om uw site te crawlen
WordPress heeft een ingebouwde functie waarmee je zoekmachines kan vertellen om de website niet te indexeren. Deze functie wordt automatisch ingeschakeld wanneer je  een nieuwe WordPress website installeert. Het moet dus handmatig uitgeschakeld worden. Dat doe je als volgt: ga naar Instellingen > Lezen en het vinkje weghalen bij: Zoekmachines ontmoedigen om deze site te indexeren

 

Gerelateerde berichten