Template of maatwerk WordPress website

Template of maatwerk WordPress website laten maken

Geschreven door Alain Lankers

16 januari 2021

Voor de grafische vormgeving van je WordPress website heb je verschillende keuzes: een template of maatwerk WordPress website laten maken. Wat is de beste keuze? Het grote verschil zit hem kort gezegd in de kostprijs en de vrijheid die je hebt in het grafische ontwerp. Een website op basis van een template is veel goedkoper dan een website die volledig op maat is ontworpen en gebouwd.

Lees hier de voor- en nadelen van zowel een template of maatwerk WordPress website.

Voor de vormgeving van je website heb je verschillende keuzes: een template of maatwerk WordPress website laten maken.

 

1. Een WordPress website laten maken op basis van een template

Op de website Themeforest vind je enorm veel WordPress thema’s of templates te koop tegen aantrekkelijke prijzen. Thema’s of templates zijn websites gebouwd door verschillende ontwikkelaars die je kan gebruiken als basis voor je website. Je kan ze meestal kopen voor prijzen rond de 49 USD.  Advies is om geen gratis thema’s te gebruiken: de mogelijkheden zijn erg beperkt, ze bevatten vaak oude code en worden meestal niet verder ontwikkeld. Gebruik ook geen nulled thema’s: dat zijn betaalde thema’s die gratis worden aangeboden. Nulled thema’s bevatten vaak kwaadaardige code van hackers.

Het voordeel aan het laten bouwen van een website met een template zijn de lage kosten. Je bespaart immers op de kosten voor de vormgeving en het programmeren van een eigen ontwerp. Een template kan je ook prima aanpassen aan je eigen huisstijl: je voegt je logo toe, past de kleuren aan en je kan de lettertypes aanpassen. 

Het is niet zo dat je website al klaar is als je een template koopt en deze installeert. Je moet een template zien als een blokkendoos waarmee je een website gaat bouwen. De kosten gaan dan ook naar de tijd voor het opbouwen van de template, het aanpassen van de template naar jouw huisstijl en het vullen van de template met eigen tekst en afbeeldingen.

Het nadeel is dat je vastzit aan de beperkingen van het gekozen thema: denk bijvoorbeeld aan beperkingen in functionaliteiten en ontwerp. Ook wat betreft support ben je afhankelijk van de bouwer van het thema. Websites op basis van een template lopen ook vaak wat trager door functionaliteiten die niet gebruikt worden.

 

2. Een WordPress website laten maken op basis van maatwerk

Wil je een uniek design of heb je specifieke wensen die niet terug te vinden zijn in templates dan kan je ervoor kiezen om een website te laten bouwen op basis van maatwerk.

Het voordeel is dat zowel het ontwerp als de functionaliteiten op maat gebouwd worden volgens jouw wensen. Ook is een maatwerk website minder traag doordat er geen functionaliteiten inzitten die je niet gebruikt. Maatwerk websites zijn in de toekomst ook makkelijk uitbreidbaar.

Een nadeel aan maatwerk is de veel hogere kost voor het bouwen en ontwikkelen van de website. Alles moet namelijk vanaf nul gebouwd worden: zowel het grafisch ontwerp van de website als alle functionaliteiten die de website moet hebben.

Template of maatwerk WordPress website en website onderhoud

Zowel voor een template of maatwerk WordPress website is website onderhoud nodig. Met WordPress onderhoud ontvang je ook nieuwe functionaliteiten van je template, worden fouten in de code opgelost en worden beveiligingslekken opgelost. Bij een goede template die blijvend ondersteund wordt brengt de bouwer regelmatig updates uit voor de template. Bekijk de verschillende WordPress onderhoudspakketten die mogelijk zijn voor je website of webshop.

Vragen over een template of maatwerk WordPress website

Wil je graag weten wat voor jou de beste keuze en kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met een WordPress ontwerper voor advies. Je kan ook een afspraak maken om langs te komen en je wensen te bespreken.

Gerelateerde berichten