Je hebt gekozen voor WordPress als CMS voor je website. WordPress is immers het meest populaire CMS met een marktaandeel van 33%. Dat wil zeggen dat meer dan een derde van alle websites op het internet WordPress als basis hebben.

Voor de vormgeving van je website heb je verschillende keuzes: of je laat je website bouwen op basis van een template of je laat je website bouwen op basis van een maatwerk ontwerp.

1. op basis van een template
Op websites als Themeforest vind je enorm veel WordPress thema’s te koop. Thema’s zijn websites gebouwd door verschillende ontwikkelaars die je kan gebruiken als basis voor je website. Je kan ze meestal kopen voor prijzen rond de 49 USD. ¬†Advies is om geen gratis thema’s te gebruiken: de mogelijkheden zijn erg beperkt, ze bevatten vaak oude code en worden meestal niet verder ontwikkeld. Gebruik ook geen nulled thema’s: dat zijn betaalde thema’s die gratis worden aangeboden. Nulled thema’s bevatten vaak kwaadaardige code van hackers.

Het voordeel aan het laten bouwen van een website met een template zijn de lage kosten. Je bespaart immers op de kosten voor de vormgeving en het bouwen van een template.

Het nadeel is dat je vastzit aan de beperkingen van het gekozen thema: denk bijvoorbeeld aan beperkingen in functionaliteiten en ontwerp. Ook wat betreft support ben je afhankelijk van de bouwer van het thema. Websites op basis van een template lopen ook vaak wat trager door functionaliteiten die niet gebruikt worden.

2. op basis van maatwerk
Wil je een uniek design of heb je specifieke wensen die niet terug te vinden zijn in thema’s dan kan je ervoor kiezen om een website te laten bouwen op basis van maatwerk.

Het voordeel is dat zowel design als functionaliteiten op maat gebouwd worden volgens jouw wensen. Ook heeft een maatwerk website minder traag doordat er geen functionaliteiten inzitten die je niet gebruikt. Maatwerk websites zijn in de toekomst ook makkelijker uitbreidbaar.

Een nadeel aan maatwerk is de veel hogere kost voor het bouwen en ontwikkelen van de website. Alles moet namelijk vanaf nul gebouwd worden: zowel het grafisch ontwerp van de website als alle functionaliteiten die de website moet hebben.