Tekst bewerken in WordPress

Door 27 januari 2017 juli 15th, 2019 Handleiding WordPress
Tekst aanpassen in WordPress

In deze WordPress handleiding hoe je teksten moet bewerken. WordPress heeft een gebruiksvriendelijke tekstbewerker die veel overeenkomsten heeft met Microsoft Word. In deze WordPress handleiding bespreken we de functies in deze teksteditor. Dit betreft de oude teksteditor voordat de Gutenberg editor er was. Wil je de oude teksteditor blijven gebruiken dan kan je deze installeren via de Klassieke Editor plugin. Lees de Gutenberg handleiding als je met de Gutenberg editor werkt.

Klik in het dashboard van WordPress eerst op Berichten of Pagina’s (1.) en kies dan het bericht of pagina dat je wil bewerken (2.). Naargelang de versie van WordPress die je gebruikt kunnen de gebruikte schermafdrukken er anders uit zien.

WordPress tekst aanpassen

Er zijn twee tabbladen, Wysiwyg (what you see is what you get) en Tekst (3.). Het laatste tabblad Tekst kan je gebruiken om html-tags toe te voegen. Voor het werken met de tekstbewerker dien je te kiezen voor Wysiwyg.

WordPress tekst aanpassen

Selecteer de tekst die je wil bewerken en klik op een van de iconen. Het resultaat kan verschillen van thema tot thema, dit hangt af van hoe de opmaak is bepaald in het CSS bestand. Je kan ook altijd met de muis op een knop gaan staan en dan komt er een tekst op waar de knop voor dient.

Vetgedrukt

Door eerst de tekst te selecteren en daana op de “B” te klikken maak je de tekst vetgedrukt.

Cursief

Eerst de tekst selecteren en dan op de knop klikken om de tekst schuingedrukt te maken.

Doorhalen

Selecteer de tekst die je wilt doorstrepen. Klik op het icoon ABC doorstreept. De geselecteerde tekst wordt vervolgens doorstreept.

  • ongeordende lijst
  • ongeordende lijst

Schrijf eerst de inhoud van je lijst, selecteer de tekst en klik op het icoon. Bij elke enter die je nu ingeeft verschijnt een nieuw item in de lijst. Of je klikt eerst op het icoon en gaat dan de lijst maken. Ook hier is elke enter een nieuw item in de lijst.

  1. geordende lijst
  2. geordende lijst

Deze werkt op dezelfde manier als de ongeordende lijst.

Juiste Vorm; webdesign Capelle aan den IJssel

Blockquotes worden vaak voor citaten gebruikt. Het hangt van het WordPress thema af dat je gebruikt wat de opmaak hiervan is.

Links uitlijnen
Plaats de cursor in de paragraaf die je wilt uitlijnen. Klik op het icoon en de tekst wordt uitgelijnd.

Tekst centreren
werkt opdezelfde manier als links uitlijnen.

Rechts uitlijnen
werkt opdezelfde manier als links uitlijnen.

Link invoegen. Selecteer de tekst die je wil linken. Klik op het icoon en er verschijnt een popup-venster:

link-toevoegen

Geef bij URL de link op naar de webpagina waarnaar je wil linken. Vul bij Titel een beschrijving in van de pagina waar je naar verwijst. Als een bezoeker met de muis over de link gaat dan ziet hij deze titel.

Bij Open link in een nieuw venster/tab kan je een vinkje zetten als je wil dat de pagina opent in een nieuw browser venster.

Wil je linken naar een pagina binnen je eigen website dan kan je klikken op Of link naar een bestaand bericht of pagina. Je krijgt dan een overzicht van alle berichten en pagina’s van je website. Selecteer waarnaar je wil linken en klik op Link toevoegen.

Wil je een e-mail link maken, haal dan de tekst http:// weg uit het veld URL en geef het gewenste e-mailadres op voorafgegaan door mailto (bv. mailto:uwnaam@jewebsite.nl).

Link verwijderen

selecteer de gelinkte tekst en klik op het icoon om de link te verwijderen.

Lees meer toevoegen in een bericht (dit werkt niet voor pagina’s).

Hiermee kan je een lees meer knop toevoegen zodat een lange tekst korter wordt en je verder leest op de volgende pagina.

Volledig scherm

als je op deze knop klikt wordt de teksteditor vergroot naar de volledige grootte van je scherm. In deze modus heb je echter niet alle functies van de editor.

Extra werkbalk in- of uitschakelen

met deze knop kan je de tweede rij knoppen in de editor aan- en uitzetten.

Tekststijlen

hiermee kan je geselecteerde tekst als paragraaf instellen, of als koptekst. Klik op het pijltje naast Paragraaf om de andere tekststijlen te zien.

Onderstreept

Selecteer tekst en klik om dit icoon om de tekst de onderstrepen.

Tekst over hele breedte uitvullen
De geselecteerde tekst wordt over de hele breedte uitgevuld.

Tekstkleur

Selecteer je tekst en klik op het pijltje naast het icoon en kies de tekstkleur die je wil instellen. Als het icoon reeds de juiste kleur heeft (de kleur onder de A van het icoon) kan je gelijk op het icoon klikken om je tekst die kleur te geven.

Tekst als platte tekst kopiëren en plakken.

Bij het kopiëren en plakken van tekst kopieer je soms de opmaak mee uit de bron. Dit komt doordat je allerlei html code mee kopieert. Om dit te voorkomen gebruik je de knop Plakken als platte tekst.

Plakken vanuit Word.

Het is beter om tekst als platte tekst te plakken omdat plakken vanuit Word onnodige code in de achtergrond toevoegd.

Opmaak verwijderen

Het gummetje verwijdert tekstopmaak. Wil je de tekst terug wijzigen naar de standaard opmaak? Selecteer de tekst en klik op het ‘gommetje’. De tekst wordt dan weer terug gezet zonder enige opmaak.

Teken invoegen

Soms moet je een teken invoeren dat je niet op je toetsenbord hebt zitten, via deze knop kan je speciale karakters in je tekst toevoegen.

Inspringing verkleinen.

Hiermee verspringt een alinea tekst een tab naar links.

Inspringing vergroten

Hiermee verspringt een alinea tekst een tab naar rechts.

Ongedaan maken

Hiermee maak je je laatste actie ongedaan.

Opnieuw

Als je op Ongedaan maken hebt geklikt kan je dat via de knop Opnieuw weer ongedaan maken.

Help

Deze icoon opent een venster met uitleg over de editor en sneltoetsen.

13 reacties

Schrijf een reactie