Sterke wachtwoorden

sterke wachtwoorden

Geschreven door Alain Lankers

5 april 2019

Je hoort het advies vaak: gebruik sterke wachtwoorden. Dat is meer dan waar. Er zijn genoeg tools te vinden waarmee hackers eenvoudige of veelgebruikte wachtwoorden te weten kunnen komen. Een bekende is John The Ripper. Heb je bijvoorbeeld als wachtwoord: “12345” of “password”, dan duurt het ongeveer 0.3 milliseconden om dit wachtwoord te weten te komen met deze tools. Een wachtwoord bestaande uit 7 karakters duurt 0.3 milliseconden om het te weten te komen, een sterk wachtwoord bestaande uit 12 karakters kan wel 200 jaar duren. Reden te meer om even stil te staan bij de wachtwoorden die je kiest. Ook voor WordPress adviseren wij om een sterk wachtwoord te gebruiken.

Maar wat is nu een sterk wachtwoord?
Een sterk wachtwoord bevat de volgende eigenschappen:

  • minstens 14 karakters lang
  • bestaande uit een combinatie van kleine letters en hoofdletters
  • bevat minstens 1 symbool (komma, streepje, dollarteken, etc)
  • bevat minstens 1 getal
  • is geen bestaand woord uit het woordenboek
  • bevat geen woorden uit het woordenboek die aangepast zijn (zoals: w@chtw00rd)
  • geen geboortedatum, geen namen

Vind je het lastig om snel zelf een wachtwoord te bedenken dan zijn er genoeg websites die je kunnen helpen. Dit zijn er enkele:

Handig met deze password managers is dat je gelijk een systeem hebt om je wachtwoord veilig in te bewaren. Hoef je je wachtwoord niet op een post-it te noteren of als platte tekst op je computer te bewaren.

Wil je weten hoe lang het duurt voor je nieuwe wachtwoord gehackt is, check het hier: https://random-ize.com/how-long-to-hack-pass/?

Gerelateerde berichten

WordPress brute force aanval

WordPress brute force aanval

Een van de dienstverleningen die ik met mijn bedrijf aanbied is WordPress Beveiliging. WordPress is op zich een veilig...