Hoe WordPress plugins volledig verwijderen?

wordpress plugins

Geschreven door Alain Lankers

21 september 2020

Wat is nu het beste: plugins deactiveren of verwijderen? En hoe WordPress plugins volledig verwijderen?

Als ik website onderhoud doe van een WordPress website zie ik vaak plugins die gedeactiveerd zijn. Vaak gaat het dan om plugins die ooit gebruikt zijn en daarna niet meer gebruikt worden. Of het gaat om een plugin die geïnstalleerd was om te testen en omdat hij niet voldeed aan de verwachtingen weer uitgeschakeld is. 

Wat is het verschil tussen een WordPress plugin deactiveren en verwijderen?

Plugin deactiveren

Deactiveren van een plugin wil zeggen dat de bestanden van de plugin niet meer ingeladen worden en dat de plugin niet meer werkt omdat hij uitgeschakeld is. Echter alle instellingen van de plugin blijven bewaard. Deactivatie van een WordPress plugin is alleen nuttig wanneer je van plan bent om de plugin ooit weer te gebruiken.

Plugin verwijderen

Ga je de plugin nooit meer gebruiken dan doe je er beter aan om de plugin volledig te verwijderen. Dan worden alle bestanden van de plugin verwijderd en ook de instellingen. Vaak blijven er echter restanten van de plugin achter wanneer je deze verwijderd. Er blijven restanten in de database en vaak ook mappen en of bestanden op de server.

Wat is nu de beste manier om een WordPress plugin volledig van je website te verwijderen?

  • Eerst moet je de plugin deactiveren. Daarna kan je de plugin verwijderen.
  • Daarna log je in op de server met SFTP en ga je naar de map /wp-content/plugins/  Daar kijk je of er nog een map staat met de naam van de plugin die je net verwijderd hebt. Zie je een map dan kan je deze volledig verwijderen.
  • Daarna gaan we de database schoonmaken. Er zijn verschillende plugins die je kan gebruiken om je database schoon te maken. Maak echter eerst een backup voordat je wijzingen aanbrengt in je database! Met een plugin kan je alle orphaned tables leegmaken. Ga dan in je database naar je tables en zoek de tables op die behoren bij de verwijderde plugin. Meestal kan je aan de naam van de table zien bij welke plugin hij hoort. Kies dan voor Optimize table en alleen wanneer je 100% zeker bent dat je website niet stuk gaat kan je kiezen voor Delete table.
  • Tenslotte moeten we alle shortcodes verwijderen van de plugin. Heel veel plugins maken gebruik van deze shortcodes. Dat zijn stukjes code waar je de plugin kan inladen op een pagina. Een voorbeeld is de formulierenplugin Contact Form 7. Om het formulier op je pagina te krijgen moet je een shortcode plaatsen, bijvoorbeeld: [contact-form-7 id=”1234″ title=”Contact form1″]. Zulke codes zie je bij veel plugins en ook bij page builder. Verwijder je de plugin (of het thema) dan blijven al deze shortcodes achter in je site. Je kan ze handmatig verwijderen in al je website pagina’s of je kan het in de database verwijderen: ga naar Search en voer de shortcode in die je overal wil verwijderen. In de post-content kolom zie je dan een overzicht waar deze code overal voorkomt. Klik op Edit en verwijder de shortcodes.

Zo zie je dat er bij WordPress website onderhoud meer komt kijken dan je denkt. Nu weet je hoe een plugin volledig kan verwijderen van je website.

Gerelateerde berichten

Wat is er nieuw in WordPress 5.7

Wat is er nieuw in WordPress 5.7

Wat is er nieuw in WordPress 5.7: WordPress 5.7 is verschenen, tijd voor website onderhoud. Wat is er allemaal nieuw...