Het onderhouden van een WordPress website vereist een zekere expertise. Je moet weten wat je doet en het is meer dan op een update knop drukken. Ook het inschakelen van automatische updates is geen goed idee bij het onderhouden van een website. Waaruit bestaat website onderhoud dan?

 

Updates

Het is belangrijk dat een WordPress website altijd up-to-date blijft. Zowel WordPress zelf, maar ook de gebruikte plugins en het thema. Zo voorkom je dat de website het niet meer doet en voorkom je dat je gehacked wordt.

Controleer regelmatig de website of er updates zijn. Controle kan best zo vaak mogelijk: het liefst dagelijks, het kan ook wekelijks of in het uiterste geval een maandelijkse controle.

Het automatisch updaten van je website is geen goed idee: als er wat fout gaat na een update dan weet je niet van waar de fout komt. Doe je het handmatig dan weet je welke plugin je net ge-update hebt en dan kan je die makkelijk terugzetten naar de vorige versie.

Naast het updaten van actieve plugins doe je er goed aan om niet gebruikte of gedeactiveerde plugins en thema’s te verwijderen van je website.

 

Backups

Maak backups van de website. Zeker als je een actieve website hebt is het verstandig om regelmatig backups te nemen van de website. Backups bestaan uit een copy van je website zelf maar ook van je database. Al de teksten en gegevens van je website zitten in een database. Heb je een actieve website dan is het advies om dagelijks een backup te nemen.

 

Database optimalisatie

Alle teksten en gegevens van je website zitten in je database. Telkens je je bericht op pagina opslaat wordt er een versie in je database opgeslagen. Werk je vaak aan je teksten dan zit je database vol met verschillende versie van je tekst. Ook plugins slaan gegevens op in je database. Vaak blijven deze gegevens in de database staan ook al heb je de plugin verwijderd. Het is daarom goed om je database regelmatig op te schonen om je website te optimaliseren.

 

Uptime monitor

Als je website uit de lucht gaat is dat niet alleen vervelend voor je bezoekers maar ook voor je SEO. Het is daarom belangrijk dat je snel weet dat je website uit de lucht is en dat er dan ingegrepen kan worden om de website weer snel online te krijgen. Met een uptime monitor krijg je onmiddellijk bericht als je website offline gaat.

 

Beveiliging website

WordPress websites worden vaak actief aangevallen door hackers. Je doet er goed aan om je website extra goed te beschermen.

Dit zijn 10 tips om een WordPress website extra te beveiligen:

  • 2 factor authentication
  • gebruik een sterk wachtwoord
  • veilige gebruikersaccounts
  • beschermen gevoelige bestanden
  • gebruik een beveiligingsplugin
  • gebruik SSL
  • maak gebruik van captcha’s op je formulieren
  • beperk het aantal loginpogingen
  • schakel xml-rpc uit als je het niet gebruikt
  • verbied php waar het niet nodig is

Daarnaast kan je actieve aanvallen ook blokkeren. Kies ook voor een hosting die zijn veiligheid op orde heeft.

 

Wil je liever niet zelf je WordPress website onderhouden en laat je dit liever door een expert doen? Stuur me dan een e-mail en laat mij je website onderhouden.