Een XML Sitemap maken in WordPress

wordpress sitemap xml

Geschreven door Alain Lankers

21 april 2021

Een XML sitemap is een overzicht van al je pagina’s op je website waardoor zoekmachines als Google weten welke pagina’s zich op je website bevinden. Een XML sitemap gaat je positie in Google niet verbeteren maar het helpt de zoekmachines wel om je website beter te indexeren.

Sitemaps zijn erg belangrijk voor je SEO omdat ze zoekmachines helpen met het vinden van de pagina’s op je website.

Hoe kan je een sitemap maken in WordPress?

  1. zonder plugin
  2. met de plugin All in One SEO
  3. met de plugin Yoast SEO

 

1. Een XML sitemap in WordPress zonder plugin

Sinds WordPress 5.5 is er een basisfunctie voor XML-sitemaps uitgebracht.

Hiermee kan je automatisch een XML-sitemap in WordPress maken zonder een plugin te gebruiken. Je kan eenvoudig wp-sitemap.xml toevoegen aan het einde van je domeinnaam en WordPress toont de standaard XML-sitemap.

2. Een XML sitemap in WordPress met de plugin All in One SEO

Met de plugin All in One SEO kan je makkelijk een XML sitemap maken. Installeer en activeer de plugin en klik vervolgens in je WordPress beheeromgeving op All in One SEO > Sitemaps.

sitemap met All in One SEO

Zorg ervoor dat Enable Sitemap ingeschakeld is. Standaard staat deze ingeschakeld. Als je op de knop Open Sitemap klikt dan krijg je een overzicht van je sitemap. De meeste instellingen staan standaard al ingesteld zodat je zelf niets hoeft te doen. 

Mocht je zelf nog wat willen instellen dan kan dat bij Sitemap Settings. Hier heb je opties om sitemap indexen te beheren, berichttypen, taxonomieën (categorieën en tags) op te nemen of uit te sluiten. Je kan ook XML-sitemaps inschakelen voor op datum gebaseerde archieven en auteursarchieven. Tenslotte kan je ook bepaalde pagina’s of berichten uitsluiten van je sitemap.

3. Een XML sitemap in WordPress met de plugin Yoast SEO

Ook de plugin Yoast SEO maakt automatisch een XML sitemap voor je aan.
Deze vind je in de WordPress beheeromgeving als je klikt op SEO > Algemeen > Functies. Zorg ervoor dat deze op Aan staat.
Wil je de sitemap bekijken? Klik op het vraagteken en dan op de link Bekijk de XML-sitemap.

sitemap met Yoast SEO

Je sitemap toevoegen bij zoekmachines

Nu je een sitemap op je WordPress website hebt is het belangrijk deze toe te voegen aan de zoekmachines. Ga naar de Google Search Console en log in met je Google account.

Volg de stappen op het scherm en als je domein aangemaakt is klik je in de search console op Sitemaps.

Bij Een nieuwe sitemap toevoegen vul je de URL in van je sitemap. Klik daarna op Verzenden. Google voegt nu de sitemap toe aan je search console. Het kan even duren alvorens je pagina’s geindexeerd zijn in de zoekmachines.

Hetzelfde kan je doen voor andere zoekmachines. Bij Bing Webmaster Tools kan je bv je website vanuit Google Search Console importeren.

Gerelateerde berichten